Menu
Gildia Pióra na Patronite

Za to że mnie nie ugniatasz

Dzisiaj mi się wyśniło przypadkiem
że właśnie do was biegnę
moje dziatki
z koszem dorodnych jabłek
pomalowanych purpurą jesieni

z misternie haftowanym
kłosem powszechnego chleba
na śnieżnobiałej pościeli
kolorem pogodnego nieba

wspinającą się alkową
wąskiej dróżki po lessowym zboczu
aż ku niebu
pomiędzy malutkimi stopkami
odciśniętymi w rozmoczonym
deszczem błotku
w trakcie zabawy

Lecz kiedy słoneczko
wybudziło mnie zaglądając do okien
nad ranem
już tylko kikut zasuszonej pępowiny
uwierał wspomnieniami

Pisząc pozłacanym promykiem
na uchylonej parsjanie

Za to że potrafiłaś mnie odciąć
w odpowiednim momencie
dziękuję Ci mamo

za to że mnie nie ugniatasz
na wzór i podobieństwo swoje
dziękuję ci mamo
za wolność
którą otrzymałam od ciebie w darze
dziękuję ci mamo

25 533 wyświetlenia
697 tekstów
16 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!