Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wypłatę niósł pijany Józef

Dzieci z mojej ulicy
miały na twarzach uśmiech
ale w oczach matowe zobojętnienie

Pamiętam te brudne klatki schodowe
ze złuszczoną skórą lamperii
po której ściekało sumienie
wzruszając ramionami
na widok pękniętej szyby

Boże
jaki tu był burdel
brudne ubrania
na klatkach zlewy
zawszone dziewczynki
ta kopana bez opamiętania piłka
o ścianę
z której odpadały tynki

I jeszcze pamiętam Dudzika Stefana
od telewizorów fachowca
który powiesił się na sznurku
zamiast na pasku z wojska

(Później pojawił się Bem
na dziesięciozłotówkach)

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • sprajtka

    31 May 2013, 21:11

    Nie maluj tak realistycznie, bo aż strach "patrzeć"...:)

  • luterin

    31 May 2013, 20:59

    Bolo powinien przeczytać ten wiersz...

  • awatar

    27 May 2013, 13:52

    ładna fotografia w twoim stylu
    pozdr.