Menu
Gildia Pióra na Patronite

MELANCHOLIA

Czy się z tęsknoty pojawiła,
Czy może mieszka stale we mnie,
Taka przemożna dziwna siła,
Co się zanurza gdzieś w duszy głębię.
Tam się rozgaszcza jak jakaś pani
I nie chce odejść choć bardzo proszę.
Nie widzę końca tej otchłani
I posmutniałam, a smutna być nie znoszę.
Lubię się śmiać, śmiać pełną piersią
Podziwiać świat, wszystko dokoła,
Chcę chłonąć szczęście całą sobą,
A tutaj ona znowu mnie woła.
Co zrobić z nutą melancholii,
Gdy wcale nie chcę by tu była,
Szkoda, że minął czas magnolii,
Tym kwiatem bym ją przegoniła.
A może bukiet barwnych cynii
Postawię w kuchni na kredensie.
Niech sobie idzie już! W tej chwili!
Teraz jest pora na moje szczęście.

/Joanna/

63 523 wyświetlenia
347 tekstów
60 obserwujących
  • Nutka67

    11 July 2013, 19:59

    Dziękuję Agnieszko. Kwiaty... Jestem ogrodniczką i florystką, znam się na tym ;)
    Pozdrawiam gorąco.

  • AsiKa

    11 July 2013, 18:32

    Nie ma za co Asiu, być może masz rację, melancholia nigdy nie była mi obojętna :)

  • misiek45

    11 July 2013, 18:00

    Cudowny wiersz Asiu i dobry pomysł z tymi kwiatami ...-pozdrawiam serdecznie:))

  • Nutka67

    11 July 2013, 10:35

    Dziękuję.
    Sandro, bardzo mi miło, że tak to odebrałaś.
    Asiu, Asie, chyba już tak mają...
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Sadako

    11 July 2013, 02:08

    głębokie...

  • AsiKa

    11 July 2013, 00:15

    śliczne, ach ta melancholia, kiedyś - właśnie mi przypomniałaś - napisałam podobny wiersz - o melancholii.
    pozdrawiam