Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pamięć

Czy pamiętasz o ludziach dobrej woli,
Którzy odeszli od nas, z Bożej roli ?
O współczującej babci opowiadającej ciekawe bajki
I o kochanym dziadku nie mogącym żyć bez fajki,
O mamie troskliwej w choroby czasie
I tacie pracującym przy żadnym grymasie,
O domie rodzinnym, ciepłym i przyjaznym
I o koledze mądrym i rozważnym ?
Pamięć to myśl cudowna, dająca Ci sił wiele,
Stawiana na równi tak samo jak przyjaciele.
Pamięć to wizytówka czasów,
Która nie zapodziewa się wśród miast, hałasów
Tylko trwa zawsze nie tracąc na sile
Często jednak kończąc się na kamiennej mogile.
Pamięć o kimś powinna być w każdym z nas,
Bo pamiętając łatwiej przeżywamy cierpienia czas.
Pamięć możemy okazać na różne sposoby,
Żyjącym – podarunkiem, a zmarłym modlitwą oby
Dobry Bóg przyjął ich do Królestwa
Otworzonego przez Jezusa – Człowieka poselstwa.
Jeśli pamięcią codziennie nie będziemy żyli
To kolejni ludzie tak samo będą czynili
Nie będą wspominali nas
I trudny stanie się na ziemi czas.
Wtenczas szczęśliwi, których nadzieję pokłada głowa
W księdza Tischnera cudowne słowa:
„…Kiedy stąd pójdziemy
to nas będzie szkoda
po górach, dolinach
płakać będzie woda.”

44 451 wyświetleń
371 tekstów
160 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!