Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wcześniej drzewa obumarły

Czy nienawidzę śmietników
do których wyrzucałem popiół
z pieców
- nie raczej nie -
a za nimi na zardzewiałym krzyżu
wisiał Chrystus
a niekiedy z niego schodził
i przyglądał się mi
nieruchomą warzą z brązu

w oczach miał chyba litość

obijałem wiadro z popiołu
i plułem w tuman
osiadający na śniegu
patrzyłem na odchodzącego Jezusa
wśród wron czarnych
na przybrudzonym śniegu

w oczach gnieździła się litość

128 104 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • misiek45

    7 August 2013, 12:06

    Twój wiersz Piotrze przypomniał mi że ten czas już niedługo się zacznie ,lato trwa stanowczo za krótko-pozdrawiam miło na dobry dzień:)