Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wiersz o róży

czerwieni blednie porusza
róża to rzecz żywa
od rezedy prawdziwsza namiętna
kwitnie w otwartych ramionach
roześmiane powitanie
stare walizki porzucone na peronach
puste przedziały przyjadą po nas
kiedyś
usta uległe wzruszeniu mrużą oczy

pożegnanie układa smętne piosenki
uschłych pamięci zakładki
w hotelowych pokojach kwiaty melancholii
ciągłej podróży do różanej Aureli
w stukocie kół małych i dużych
---
Na spodku ciasteczko kruche -
fantazje hodują bez kolców róże
w filiżance pustej kawy czarna cyganka
pięknych chłopców wróży.

2315 wyświetleń
19 tekstów
0 obserwujących
  • 8 January 2013, 18:38

    postrzegam
    martwą i żywą naturę
    martwe i żywe rzeczy
    martwych i żywych ludzi
    i tak dalej i pozdrawiam

  • 8 January 2013, 18:32

    Piękny wiersz.

    Pozdrawiam miluśko.

  • 8 January 2013, 18:31

    róża to rzecz?
    nie zgodzę się.