Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czemu krwawisz, miły świecie
Czemu krwawisz?

Czy na łóżku tym, bezdomnym
tak samotnie pozostawisz?

Czy w głębokiej, smutnej nocy
wołającej o pomszczenie
dasz mi rozgrzeszenie?

Czy rozlejesz po mym sercu
gwiezdny wiatr północy

co tak targa i szamoce
gdy tak bardzo nie wiem co się... kończy?

w półistnieniu pływam szara,
drobna i daleka

w półistnieniu na istnienie
czekam

na Ciebie

Miły! Cudny świecie! Czemu krwawisz...

15 889 wyświetleń
379 tekstów
20 obserwujących
  • 21 December 2012, 19:16

    No, śmiesznie, śmiesznie Damianku!
    Bardzo błyskotliwie ;)

  • katjaa

    20 December 2012, 15:50

    piękny wiersz..

  • Mentos

    19 December 2012, 23:34

    Bo nie w ciąży.