Menu
Gildia Pióra na Patronite

Minne.

Czekam na Grom
z jasnego nieba
- chyba na Śmierć

Tyle Burz przeżyłem
Grzmotów
Deszczów
i Słońc tyle

Na Grom
ten z jasnego nieba

Czekam...

Jak na Śmierć.

81 753 wyświetlenia
826 tekstów
102 obserwujących
  • Martini2726

    29 July 2014, 00:08

    Coś w tym jest. :) Hm... Ale to teraz mnie zmartwiłaś... Jak przeczytam to też stanę się facetem... ? :(

  • Martini2726

    28 July 2014, 22:59

    Nie czytałam Wiedźmina. ;) Jedynie grałam, a właściwie cz.2 skończyłam, a pierwszą kończę.

  • scorpion

    28 July 2014, 22:46

    Hmm... Dziękuję. A Starsza Mowa to po prostu język elfów w świecie Wiedźmina :)

  • Martini2726

    28 July 2014, 22:44

    Nie znam tych dzieł. Ale porównanie jest bardzo dobrze. Na podstawie kontrastu... Ale symetryczne do siebie. Na górze miłość, na dole śmierć lub na odwrót. I obie mają potężną moc. :)
    Ale gratuluję za tak zwięzłe i przemawiające ujęcie tematu. :)

  • scorpion

    28 July 2014, 22:35

    Hmm... Zainspirował mnie film Joe Black z 1998 roku, stąd połączenie Śmierci z Miłością, a sam tytuł pochodzi ze Starszej Mowy Sapkowskiego, tudzież średniowiecznego niemieckiego.

  • Martini2726

    28 July 2014, 22:31

    Czyli dobrze to odebrałam. :))) Choć w bliższym mi odbiorze nie mianuję tym zdarzeniem miłości... Lecz jakąś siłę motywującą, jakiś sens. Bliżej nie znane... nie nazwane. Obce jak nieznany mi tytuł. :))

    Dzięki za tłumaczenie. :)))

  • scorpion

    28 July 2014, 22:28

    I właśnie "minne" znaczy to, o czym piszesz :) A dlaczego czekam jak na Śmierć? Bo tak jak ona, Minne przychodzi znienacka, nie wiadomo kiedy, ale to że przyjdzie, jest tak samo pewne jak sama Śmierć. Pytanie co z tym zrobimy...

    Minne- miłość.

  • Martini2726

    28 July 2014, 22:20

    Oj... Jeśli chodzi o odbiór tekstu, to można różnie. Ale najbardziej odpowiada mi wersja, że podmiot liryczny w życiu wiele rzeczy przeszedł - radości i smutków, ale cały czas czegoś mu brakuje... Oczekuje na skrajne wydarzenie lub... na jakieś wielkie szczęście. Bo bez tego nie potrafi odnaleźć spokoju ducha...

    Właściwie to mój odbiór jest zawsze bardzo subiektywny. ;) Na podstawie mojego stanu ducha. ;) A na podstawie tego, co napisałam sam możesz domyślić się odczuć. ;)

  • scorpion

    28 July 2014, 22:08

    Pytam o Twoje odczucia.

  • Martini2726

    28 July 2014, 22:06

    Chodzi Ci o moje rozumowanie dotyczące treści, czy osoby, której się to tyczy? Bo początkowo sam tytuł skojarzył mi się z zaimkiem ja, mnie, mi, coś w ten deseń. :P