Menu
Gildia Pióra na Patronite

Polska

Cóż dziś znaczy słowo Polska
Polska to Ojczyzna
Polska to honor
Polska to walka
Polska to nasza wolność
Polska to wierność ojczyźnie
Polska to tęsknota
Polska to jedność i miłość
Polska to piękna kraina (bogata)
Polska to orzeł biały
Polska to ojczyzna ojców, matek i dzieci
Polska to krew- na Sybir wygnanie
Polska to bezwład władzy
Polska to Smoleńsk, Katyń i inne miejsca kaźni,
której historii i mowy uczyli nas rodzice nie szkoły
Polska to nasze kościoły
Polska to nasze rządy i nasze sprawy
Polska to nasza władza wybierana przez ludzi
Polska to rządy, które dbały o interesy obcych
Polska to moralność i szlachetność
Polska to słowo, którego w szkołach się unika
Polska to credo, którego dawniej od dziecka uczono:

,,-Kto ty jesteś?- Polak mały
-Jaki znak twój?- Orzeł biały
-Gdzie ty mieszkasz?-Między swemi
-W jakim kraju?-W polskiej ziemi
-Czem ta ziemia?-Mą Ojczyzną
-Czem zdobyta?-Krwią i blizną...''

1650 wyświetleń
26 tekstów
0 obserwujących
  • 5 March 2016, 23:13

    Wiele niepokojących zjawisk można dziś zauważyć, całkowity zanik tożsamości narodowej. Młodzi nie czują się Polakami, nie znają swojej historii, a często zdarza się, że nawet trochę znając nie szanują. Dlatego chcę wyrazić moje uznanie i podziw dla Ciebie Sebastianie .pozdr

  • IKON

    28 February 2016, 09:33

  • IKON

    28 February 2016, 09:33

    Tak się składa, że będą wracać do tej nauki... na szczęście
    To credo wyryte powinno być w każdym sercu Polaka
    Pozdrawiam

  • 27 February 2016, 21:51

    Twoją ojczyzną jest Banał, na szczęście dla Polski.

  • 27 February 2016, 19:14

    miało być w poniedziałek, ale w tym roku przenieśli na wtorek:)))