Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zgoda (miejsce hańby)

co to za brama
dlaczego kwieciem umajona ?

cicho sza
ona winna być zapomniana
bo znakiem hańby

na tej ziemi umęczonej
krwią użyźnionej
w miejscu zwanym Zgodą
ginęli za to że ją kochali

ale to niemieccy bandyci !

tak synu
wpierw oni to robili
ale później
gdy wielkiej wojny przebrzmiały echa
i swastyki zerwano z masztów
pod biało czerwoną flagą
ludziom piekło gotowano

a winą ich często było
li tylko Śląskie serce
i miłość do Boga, i tego skrawka ziemi

połóżmy więc wiązankę róż
czerwonych jak krew co w ziemię wsiąkła
z żółto-niebieską wstążeczką
by powiedzieć za tych co już nie mogą
że pamięć nigdy nie umrze
o tym co było tutaj

na Zgodzie ...

159 516 wyświetleń
1079 tekstów
54 obserwujących
  • Archangel_Marco

    30 May 2012, 22:33

    Niewiele zostanie z ludzkości, jeżeli takie rzeczy odejdą w zapomnienie.

  • giulietka

    30 May 2012, 22:14

    Skrawki ziemi przypominają o miejscach, w których pękały serca...
    Warto o tym mówić, bo nam nie wolno zapomnieć!