Menu
Gildia Pióra na Patronite

WIOSNA

Chór ptasząt, wiosenne śpiewanie
nieśmiała zieleń, pąków soczystych pękanie
barwą kwiecia malowana
promieniem ciepła ośmielana
słońca złotem oślepiona
do życia niecierpliwie pobudzona
ze snu zimowego ocknięta
swe dłonie ku niebu
z ziemi wysuwa - ta zieleń zmarznięta...

Już nie respektuje nakazów Zimy
uśmiechem pąków nie zatrzymanych
odpiera despotyzm groźnej damy
śniegiem nie tłumiona
mrozem nie ziębiona
cześć Wiośnie oddaje
Zimie skutej się nie poddaje
jeszcze słońcu nie dowierza
ślubując Wiośnie - ta zieleń świeża...

Gorącym promieniem muśnięty
ze śnieżnej pościeli ściągnięty
swe oblicze wyłania
krokus i żonkil uśmiechnięty
posłuszeństwo daje Naturze
zawistna Zima wojnę przegrywa
zażartą walkę z Wiosną wciąż toczy
raz się cofa, to znów naprzód kroczy
tak kwietniem Wiosnę - ta zieleń przyzywa...

18 434 wyświetlenia
166 tekstów
7 obserwujących
  • odwrócona

    16 February 2015, 16:16

    Świeżością powiało...:)

  • 16 February 2015, 15:55

    w moim Dana bałwan zmarzł na kość ;) .. czyżby to już epoka lodowcowa ;) ze Alaska to to prawie pewne . ale epoka nie przypuszczałam

  • Malusia_035

    16 February 2015, 14:48

    Powiało przyjemnie wiosną :))

    Śliczny ..Pozdrawiam :))

  • dana1596

    16 February 2015, 14:06

    :) dzięki, tak mi się właśnie kwiecia zapragnęło...i ptaszków na kwitnącym bzie...i trawki soczystej...:)a w moim ogródku bałwan lekko podtopiony jeszcze stoi...

  • 16 February 2015, 13:51

    Świetny... klimat oddaje bez mydła
    ... a mówili ż e taki mamy klimat , tylko,
    kłamali , tradycyjnie ;)
    pozdrawiam ;))