Menu
Gildia Pióra na Patronite

Bardzo dziwny sen

Chodzi za mną procesja
z wielkim ratunkowym kołem
i Jezusem na krzyżu

Małe dziewczynki
pokazując spróchniałe uśmiechy
przed siebie kwiaty sypią
i błyszczą im amalgamatowe plomby

Gdzie się nie ruszę
to idzie za mną procesja
a kościelny pali sztuczne ognie
wydychając w niebo dym z papierosa

Młodzi pokutnicy bez biczów
tłuką o ziemię
telefony komórkowe
i jak dzieci płaczą
a ja gestem ręki
odprawiam ich do domu
i mówię - na co mi to
drodzy na co

Młody socjaldemokrata
krąży nad nami w balonie
o kształcie prezerwatywy i krzyczy
"rzucam wam gumki - ciemnoto
oraz instrukcje
żeby dziewice nie rodziły

Jakiś chłopiec
strzela w niebo
i balon flaczeje
przerażony wywrotowiec
spada na ziemię
i kiedy przystępuje doń tłum
by go kamieniować
w garniturze beżowym
schodzi z krzyża Chrystus
i staje obok
ze łzami w oczach filcowych

127 830 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • awatar

    27 November 2012, 12:58

    dobry tekst
    pozdr.

  • misiek45

    24 November 2012, 20:31

    Cóż to za mroczne sny u Ciebie Piotrze czyżby drugi armagedon -pozdrawiam serdecznie:)