Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dla dużych i małych

Choć nie lubię zwykle plotek
ta niezmiernie jest ciekawa
że w pobliżu mego domu
tam... gdzie rośnie długa trawa
wysiaduje wczesnym świtem
dziwna postać z piórem w dłoni.
Myślę sobie- gość niechciany.
Niech mój Burek Go przegoni .

Zanim pieska przywołałam
przemyślałam lepiej sprawę .
Poznam bliżej jegomościa
więc zajrzałam głębiej w trawę .
Ktoś ty taki ?Grzecznie pytam.
I ... dlaczego takiś mały ?
-Tak myślałem !Zapomniałaś!
Wszystkie dzieci zapomniały!

Wielce się... poirytował.
Długa brodą otarł skroń.
Niech pomyślę rzekł po chwili.
Potem chwycił pióro w dłoń .
Umiejętnie z pełnym wdziękiem
coś spisywał na papierze.
Z ciekawością nań zerkałam
wtem krzyknęłam że -nie wierzę!

Nie możliwe by świat bajki
albo... jego cząstka mała
jakimś cudem w świat realny
pośród ludzi się dostała.
Toż to mały kradnoludek
z długą brodą niczym rzeka.
Postać z książki Konopnickiej
odwiedziła mnie -człowieka .

Jaki cel Twojej wizyty?
Co sprowadza Cię w te strony?
I dlaczego mój Koszałku
jesteś taki... oburzony?
Zerwał się na równe nogi
I z powagą rzucił słowa :
kiedyś książki miały wartość
dzisiaj... technologia nowa.

Dzieci o nas zapomniały.
Również starsze pokolenia .
Teraz książki na komputer
każdy chętniej już zamienia .
Warstwa kurzu półki ściele.
Czas okładki poniewiera.
Bywa tylko... struga światła
momentami doń dociera.

Przekaz wszystkim moje słowa.
Jakem krasnal nad krasnale.
Książka wartość ma ogromną !
Nie żartuję teraz... wcale.
Zatem VETO!Krzyknął głośno.
Sięgnij dziecku po książeczkę !
Miast tableta na dobranoc
to przeczytaj mu... bajeczkę!

55 134 wyświetlenia
395 tekstów
57 obserwujących
  • 5 February 2016, 18:26

    za długie z banalną pointą przeznaczoną "tylko dla dorosłych".

  • Naja

    5 February 2016, 17:50

    Przeurocza bajka i pouczająca :-)