Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

Choćbyś za wszystkie ciężkie pieniądze
Wywalczył morza wysp, wyrwał słońce,
By cały świat splendoru zazdrościł:
Nie kupisz miłości.

Choćbyś każdy dzień zatkał robotą,
Podróżami, chwilową pieszczotą,
Utopiony w satynowym złocie:
Ulegniesz tęsknocie.

Choćbyś przecinał sportowym autem
Europę – między rautem a rautem
Jachtował Grecję, spał w Yokohamie:
Samotność cię złamie.

Choćbyś, otoczony dobrym gronem,
Karmił się chwilą jak winogronem
Słodkim, to jednak smak się popsuje:
Bo kogoś brakuje.

Choćbyś zegarek na strusiej skórze
Nosił i goździki w garniturze,
Pięknej a zwykłej nie masz ozdoby:
Kochanej osoby.

Ty – kochasz zbytek i młode ciało,
Ja – hołduję kruchym ideałom.
Choćbyśmy złożyli racje swoje:
Kłamiemy oboje.

21 185 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
  • zapach_bzu

    8 May 2015, 21:35

    "Dopiero późną nocą, przy szczelnie zasłoniętych oknach, gryziemy z bólu ręce, umieramy z miłości."
    Małgorzata Hillar

  • funeralofheart

    28 July 2014, 21:24

    Dziękuję wszystkim za odwiedziny :)

  • JohnDoe

    28 July 2014, 19:53

    faktycznie, nocą widzimy najjaśniej nasze najskrytsze marzenia

  • dana1596

    28 July 2014, 12:17

    perełka...zabieram i pozdrowienia zostawiam

  • MademoisellePauline

    28 July 2014, 07:24

    Zdecydowanie nie częstochowa. Naprawdę piękny wiersz! Można pozazdrościć talentu. (: