Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

róże bez kolców

chciałeś iść łatwą drogą
omijać ostre kamienie
a pokaleczyłeś znów palce
o kolejną ścianę rozpaczy

odwracasz od Golgoty głowę
pytasz
po co te ciernie

kiedyś staniesz pod krzyżem
wtedy wszystko zrozumiesz
gdy go tylko obejmiesz

137 841 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    31 March 2017, 17:07

    Malusiu, Nati, dziękuję, za to, że nie mijacie bez słowa.

    Drogi M., to zaledwie marna imitacja tego, co staram się wyrazić, ale pisanie jest w tym podobne do życia, że im bardziej człowiek się stara, tym gorzej wychodzi.;)
    Cała pociecha w tym, że Ty wiesz najlepiej, co chciałam opowiedzieć i czytasz jak zawsze na wskroś. Bardzo Ci dziękuję za dopełnienie, które jak zawsze idealnie wpisuje się w moją historię.:)
    A teraz pójdę lepiej na Drogę Krzyżową, tak niewiele zostało nam piątkow wielkopostnych.

  • Adnachiel

    28 March 2017, 13:46

    A nie mówiłem [tudzież pisałem], że w ten czas, który z Wielkim Postem nastał, napiszesz przepiękne wiersze?
    Musisz mi przyznać rację, albowiem nie myliłem się :)
    O róży i o jej kolcach też chciałem napisać, ale nieco inaczej więc może jeszcze kiedyś mi się to uda, i wówczas zadedykuję go Tobie :))
    Co zaś się tyczy Twojego wiersza, aż pojaśniało w moim świecie.
    Może dlatego, że nareszcie jesteś :)
    A może też przez to, że przypomniałaś, iż Drzewo Krzyża wrośnięte jest w Ziemię i korzeniami tkwi w ludzkim sercu.
    Piękny akt wiary.
    Niecierpliwie czekać będę na następne Twoje strofy, które niebem oddychają :)

  • Malusia_035

    28 March 2017, 10:27

    Wzruszające wersy M ,jak zwykle piękny ;)

    Pozdrawiam Słonecznie :)))

  • 28 March 2017, 10:03

    Ładny
    Pozdrawiam;)