Menu
Gildia Pióra na Patronite

Biesiada o marzeniach i naturze księżniczek

był sobie pachołek
nosił brudną czapkę
wziął tylko tobołek
i opuścił chatkę

szedł przez lasy pola
szukał sensu życia
od pokoleń stolarz
chciał wyjść na panicza

zaszedł więc do miasta
by szukać zachęty
gdy nagle niewiasta
wlała w serce mięty

gapił się jak cielę
w złotowłose liczko
ale mógł niewiele
gdyż była księżniczką

jednak się odważył
podszedł do dziewczyny
i choć mocno marzył
zyskał tylko kpiny

odszedł zdruzgotany
usiadł przy kamieniu
wszystkie jego plany
uległy zniszczeniu

nagle pod kamieniem
coś błysnęło w oczy
więc z wielkim zdziwieniem
chłopiec głaz przetoczył

gdy ujrzał co znalazł
to aż oczy otarł
bo w dziurze leżała
cała skrzynia złota

pobiegł więc do miasta
ubrał się tak dobrze
że żadna niewiasta
już mu się nie oprze

pobiegł do księżniczki
i obsypał złotem
jej białe trzewiczki
tak przestał być chłopem

król szybko wyprawił
wielkie weselisko
pachoł się ustawił
tak kończy się wszystko

no i takie oto
są wszystkie księżniczki
jak zdobędziesz złoto
posiądziesz ich cycki

48 114 wyświetleń
592 teksty
92 obserwujących
  • Martini2726

    14 October 2014, 11:23

    Ostatni wers, Petro. :P

  • onejka

    13 October 2014, 11:00

    Stolarz to niezły fach, a złoto i taka księżniczka gwóźdź do trumny ;)

    Wierszyk rytmicznie lekki z puentą na czasie :)

  • PetroBlues

    13 October 2014, 10:50

    Marti...ale, że co? :D

  • .Rodia

    6 October 2014, 18:22

    no nie mów nawet tak

  • Martini2726

    6 October 2014, 16:44

    Jaaak mogłeś... -.- Jak mogłeś tak zepsuć ostatnią strofę. :(

  • PetroBlues

    2 October 2014, 21:46

    :)

  • Elizabetta

    2 October 2014, 19:55

    Fajne

  • PetroBlues

    2 October 2014, 19:14

    Marek, starałem się zachować rytm:)

    Finezja, owszem, są czasem przydatne, ale tylko na chwilę...:)

    Dzięki za opinie:)

  • finezja

    2 October 2014, 19:00

    Księżniczki też są potrzebne... Lekko się czyta i przyjemnie. Sprawnie napisane. Pozdrawiam:)

  • .Rodia

    2 October 2014, 18:19

    płynnie się czytało
    nie sprawdzałem sylab ale całkiem płynnie

    niezłe