Menu
Gildia Pióra na Patronite

Być Jak On

Być jak on, bohaterem etosu
Opiewanym przez poetów świata
Paletą pieśni pełnych patosu,
Być jak on, zdolnym do czynów wielkich,

Zdolnym do oddania życia swego
Ginąc w krwawym boju od szabli
Dla wolności kraju ojczystego.
Takim właśnie chciałbym być człowiekiem.

Być jak on, odważnym wojownikiem,
Ułanem, co z szablą na koniu.
Husarzem, co kresów jest strażnikiem.
By być jak on – takie me marzenie

Boję się jednak próby odwagi,
Mam obawę, że mogę jej nie zdać
A jeśli wywieszę białe flagi?
Bo któż wie na ile jest waleczny?

Ciągle mówię sobie żem patriotą,
Że w bój bym ruszył w pośpiechu,
Boję się, nie wiem czy z ochotą
Do boju z szabelką bym ruszył

Mnie próba może tylko upewnić,
Zaś mu pewności nigdy nie brakło.
On bez krzty strachu ruszał wroga bić,
Dlatego być jak on – mym marzeniem.

4981 wyświetleń
60 tekstów
14 obserwujących
  • Voyage

    5 January 2013, 21:58

    Lubię te Twoje wiersze, po prostu lubię. Bojowe nastawienie masz, a to połowa sukcesu..;))