Menu
Gildia Pióra na Patronite

Być albo nie być? - oto jest pytanie,
Tak mówi Hamlet, którego świat ceni;
Tak ja też jak Hamlet, trudne mam zadanie:
Co zrobić z jedną złotówką w kieszeni?
Na czarną kawę zaledwie obstanie
Ten martwy srebrnik, w korzyść jałowy.
Być albo nie być - oto jest pytanie:
Do Nadświdrzańskiej pójść czy Udziałowej?
Stoję jak pielgrzym na rozstajnej drodze
Lub jak samotny choleryczny barak;
Dumam, gdzie lepiej swej duszy dogodzę
(Bo w czarnej kawie nadałby się arak).
Próżno przyzywam Yogi, szukam Prany,
Co by natchnienie wpędziła do głowy;
Stoję jak pielgrzym w rozstaje zagnany:
Do Nadświdrzańskiej pójść czy Udziałowej?

9779 wyświetleń
103 teksty
7 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!