Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nocna ucieczka

Budzisz się do życia o słonecznym poranku,
Słyszysz tylko krzątaniny opętańcze odgłosy,
Tupot małych ukochanych stópek bosych.
Zegar przesuwa wskazówki bez ustanku.

Wieczorową porą słuch jest już inny zgoła,
Każdą iskrę ognia oddzielnie w kominku wydaną,
Każdą stronicę albumu rodzinnego wertowaną,
I ich do wspomnień rozczulających wołań.

Jednak gdy mrużysz już lekko oczy,
świat jakby nagle w chwilę oszalał ,
Noc fonię niespodziewanie wyzwala,
Starasz się więc sprawę snu odroczyć.

Zegar nocny z impetem wciąż rusza,
Jakby jedynie on głosy swe ciągle mylił,
W kącie mrocznym niewinna istota kwili,
W sekundzie cicho ulatuje z nas dusza.

4728 wyświetleń
61 tekstów
2 obserwujących
  • dana1596

    26 July 2014, 15:35

    :D uśmiechnęłaś mnie, dzięki:)
    Też pozdrawiam

  • grafomanka

    26 July 2014, 15:22

    Miłość platoniczna w każdym wieku jest możliwa i polecana przez terapeutów;).
    Pozdrawiam serdecznie

  • dana1596

    26 July 2014, 15:20

    właśnie słucham i skończyć nie mogę...no chyba się na starość nie zakochałam w Gheorghe :))

  • grafomanka

    26 July 2014, 15:07

    Dziękuję serdecznie Danusiu, a całe życie myślałam,że ten utwór jest autorstwa Ennio Moriicone. Człowiek całe życie się uczy.To życie.
    Pozdrawiam

  • dana1596

    26 July 2014, 15:00

    do tej perełki mogę dodać jedynie to, co ukochałam:) - https://www.youtube.com/watch?v=K6s8vsgI-pM

    Video K6s8vsgI-pM
  • grafomanka

    26 July 2014, 14:50

    Dziękuję, choć "ciekawie" dość mało satysfakcjonuje mnie jako autora, mam nadzieję,że z czasem będzie tylko lepiej. Pragnę się bowiem rozwijać.
    Pozdrawiam