Menu
Gildia Pióra na Patronite

Może

Bóg od wieków umiera
za egzotyczne istoty
plaster na każdej poirytowanej inteligencją planecie
w różnych ciałach na adekwatnych do danej wyobraźni narzędziach

kona w rytmach zegarów rozmieszczonych w przestrzeni
niosąc nadzieję gdzie nie ma dni nocy ani wytchnienia
i jak tu nieprzerwanie wstają i kładą się słońca
może teraz właśnie gdzieś daleko trzęsie się ziemia rozrywa się zasłona
kiedy umrze wszędzie znowu zacznie od nowa

czeka aż za wieki znowu
będzie mógł zrodzić się z człowkieka
gdzieś na obrzeżach - w Silicon Valley
by uzbroić się na nowe tysiąclecia
królować jako superkomputer
bóg cyborg maszyna

może jetseśmy skutkiem ubocznym
powstania Ewy i Adama
dla których raj nie został stworzony

a może czas odbierze nam daną mądrość
i powrócimy do niego
jako nowe zwierzęta

lecz
gdyby wszechmocny dał nam choć pewność
po śmierci możliwość przeżywania
wciąż na nowo w nieskończoność
dnia jednego z życia
wybrałbym tylko tę chwilę
gdy siadając na krawędzi łóżka
wypowiadasz słynne słowa
z Hamleta

30 316 wyświetleń
360 tekstów
51 obserwujących
  • 12 February 2017, 10:27

    Wybacz mi Michale ale tylko jedną zwrotkę przeczytałam , myślę ż e to ja powinnam tym razem , Tobie podziękować . Pozdrawiam , przeczytam , obiecuję , po '' obiedzie u wiewiórek''
    Słonecznej niedzieli ;)

  • silvershadow

    12 February 2017, 10:09

    Dzięki za przeczytanie, miłej niedzieli, Natalio.

  • 11 February 2017, 10:01

    ....a dla niektórych to nawet koniec świata ' odbywa się '' codziennie
    Pozdrawiam i życzę uśmiechu , oraz słonecznego weekendu