Menu
Gildia Pióra na Patronite

MOJA KLASA

Biorę do ręki fotografie pożółkłe
przyglądam się twarzom od światła wyblakłym
myślami powracam do tamtych lat
jakże piękny i nowy był tamten świat

Zielona miłość rzucona w oceanów toń
pierwszy pocałunek pierwszy dotyk chłopięca dłoń
nieśmiałe spojrzenia i ten wzrok zamglony
szybkie bicia serca wieczór szeptem upojony
rozedrgane ciała na parkowej ławce
a w klasie skupienie i poważne miny
umajone dusze wspinające się na wiedzy wyżyny

W ręku trzymam fotografie młodości mojej latawce
odleciały odfrunęły z wiatrem minionego czasu
w sercu tylko echo pozostało
echo przeszłości słodkiego hałasu

Byliśmy wtedy jak ptaki wolni
głodni zabaw romantyczni niespokojni
z głowami pełnymi marzeń
żądni przygód doświadczeń i wrażeń.

W sercach nam młodość grała
pierś duma i wiara rozpierała

Brakuje nas tutaj już wielu
Ciebie przyjaciółko i ciebie przyjacielu
Hej kumpelko ze szkolnej ławy
nie ociągaj się, dołącz do zabawy
oderwij się na chwilę od trudów szarości
niejedna łza po twarzy się potoczy
tysiące wspomnień, przygód wspólnie przeżytych
i tyleż chwil życia już w pamięci rozmytych.

Zewsząd dochodzi kakofonia głosów
pamiętasz, pamiętasz? pamiętam
czy jest coś radośniejszego
niż gdy się w jeden łączy
znów dwadzieścia losów?

26.01.2008 Mojej klasie "C"

18 434 wyświetlenia
166 tekstów
7 obserwujących
  • Zadyma M

    20 August 2014, 18:07

    Mieć takie fotografie z lat młodości, to bezcenna pamiątka.
    Znajdzie się zapomniana przyjaźń, albo i miłość niespełniona.
    ładnie piszesz wiersze