Menu
Gildia Pióra na Patronite

Białe tulipany w kagańcu.

Bielą się przed świętami sumienia
jak drzewa w wiosennym sadzie
jak białe tulipany pochylają głowy
ujadające pyski wsadzając w kaganiec
i klęczą pod krzyżem wypatrują jałmużny
na drodze krzyżowej zbierają gwoździe
jeszcze się przydadzą
ci co najwyżej skakali do gardeł
jutro poniosą święconkę
przekażą fałszywy znak pokoju
siądą przy stołach w rozbitych rodzinach
gdzie coraz mniej powodów, żeby trwać
uwikłani w sieci niespełnieni myśliwi
w roszczeniu szukają miejsc, gdzie wylać złość.

1040 wyświetleń
11 tekstów
1 obserwujący
  • dzieńświstaka

    18 April 2014, 22:35

    Nie jeden w tym miejscu krzyż, swój lub obcy dźwigał, gwóźdź wbił w serce drugiemu. Nie jeden, fałszywy napisał znak pokoju, za zamkniętymi powiekami, bojąc się spojrzeć prosto w oczy...Bogu.

    Nie jeden, grzechów swoich na różańcu przeliczyć nie zdoła...

  • Ciska

    18 April 2014, 21:49

    Ludzie nie są źli, są po prostu nieszczęśliwi i jak piszesz niespełnieni. Stąd bywają niestrawni w zachowaniach wobec otoczenia. Wobec tych najbardziej, których uważają za szczęśliwych, radosnych. To nie fałsz, to ich ból.

    Dobrze, że o tym piszesz. Pozdrawiam.

  • 18 April 2014, 19:36

    Bardzo prawdziwe przez co bardzo mi się podoba...

  • Seneka 18

    18 April 2014, 19:03

    Ciekawy i odważny tekst... potrzebna nam pokora i zaduma nad sobą w te dni.

  • 18 April 2014, 18:23

    Smutne aż po kości.
    Jedni się w święta wytłumiają, inni frustrują jeszcze bardziej - żeby szybko minęły. Coraz częściej święta zamiast łączyć to dzielą. Jeśli ktoś "źle" funkcjonuje w rodzinie, albo żyje w dysfunkcjonalnej - to na zewnątrz nie może być inny. Zieje tym, czym oddycha.

    Pozdrawiam. Wiersz bardzo dobry w przekazie.

  • awatar

    18 April 2014, 17:37

    'świat nie jest taki zły, niech no tylko zakwitną jabłonie..."

  • Diamentowa Sól

    18 April 2014, 16:34

    To doprawdy zdumiewające jaki magiczny wpływ ma przedświąteczny czas i same święta. Jesteśmy mili i uprzejmi. To nie koniecznie tchnie szczerością. Nawet na takim portalu jak ten, można doświadczyć metamorfozy zachowań. Złośliwe komentarze ustępują w ciszę, nabrzmiewają w pokorę. Czy na długo ? Wiersz jak najbardziej na czasie i prawdziwy. Pogody Satyrze, nie tylko w święta.

  • Barefoot

    18 April 2014, 16:16

    Autor wykazał się podskórnym okrucieństwem już w tytule. Białe tulipany mogłyby w tym utworze spełnić pojednawczą rolę, osobną dla opisywanych "zdarzeń". Zamiast teraz być po stronie autora, cofam stopę (bosą), podejrzewam bowiem, że i on nie jest bez grzechu w obrządku.

    Pogodnych.