Menu
Gildia Pióra na Patronite

Biała rymowanka

Białym puchem posypało
drzewa, dachy, wszystko wokół,
wszędzie pięknie, wszędzie biało
i panuje mroźny spokój.

Skrzą się w słońcu płatki śniegu,
biały puch też dzieci cieszy,
z koleżanką i kolegą
więc, kto żyw, na sanki spieszy.

Tak dorośli, jak i dzieci
lubią rzucać się śnieżkami,
lecz w zawiei i zamieci
chętniej w domu przebywamy.

Utrapieniem też nie lada
bywa śnieg zimowa porą,
kiedy intensywnie pada,
to problemów stwarza sporo.

Choć przed zimą respekt mamy,
bo czasami groźna bywa,
z jej walorów korzystamy -
nie ma tego co ukrywać.

Zatem kiedy zechcesz znowu
na mróz, zaspy ponarzekać,
z zimą walczyć bądź gotowy
i nadejścia wiosny czekać.

Wiosna przyjdzie, jak co roku,
znów zakwitną kwiaty, drzewa,
motyl z pszczółką wnet zatańczy,
ptaszki będą pięknie śpiewać…

8960 wyświetleń
33 teksty
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!