Menu
Gildia Pióra na Patronite

A właśnie że nie

„A właśnie że nie !”
Nie będę słuchał co do mnie mówią
Nie będę przeżywał ni troski , ni strachu
Nie wezmę przykładu z innych
Ucieknę w głąb siebie …
Cóż tam znaleźć mogę ?
Wiem…
I właśnie dlatego
wielu z nas
Niechętnie zagłębia się w najskrytsze zakątki umysłu
Obawa zastania w sobie
samych siebie
Często silniejsza jest
Niż starcie ze światem zewnętrznym
Tu …
Wspominając ukryte w pamięci zakątki
posegregowanych w katalog myśli
Zdajemy sobie sprawę z tego
Że one straszniejsze bywają w swej odsłonie
Niż nawet najbardziej prawdziwy sen o rzeczywistości
Nasza własna głębia…
Przerażenie powoduje i obawę
Zatem ucieczka w nicość
odchłani własnego umysłu
Od dnia dzisiejszego
Nie jest rozwiązaniem…
A …Rzeczywistość ?
Bywa dla nas najczęściej
jedynym zbawieniem
i ucieczką od samych siebie …

16 692 wyświetlenia
111 tekstów
1 obserwujący
  • krysta

    2 December 2013, 19:59

    ...choć to nie łatwe zadanie utrzymać równowagę,ale możliwe...wystarczy mieć świadomość co w życiu najważniejsze,a ,że czasem zatracamy się to ludzkie...trzeba otrząsnąć się,zatrzymać...
    Pozdrawiam :)

  • misiek45

    2 December 2013, 15:46

    Najlepiej zostac pomiędzy,umiec zrównoważyc to co dla nas najważniejsze, gdyż uciekając w głąb siebie możemy stracic kontakt z rzeczywistością ,a jeśli uciekniemy w rzeczywistośc to ona może nas pochłonąc -pozdrawiam Januszu:)

  • Gaia

    2 December 2013, 10:04

    Ciekawy tekst.
    Tak bardzo się boimy siebie,
    że uciekamy w iluzję ego, traktując to jak zbawienie.
    Hm....
    :)