Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

i widzisz
tak długo nie wierzyłem w samotność
że kiedy przyszła
jak święty Tomasz
musiałem dotknąć śladów po człowieku
na jej nadgarstkach
scałować krew z każdego słowa
co skonało na wargach
objąć poorane bliznami ramiona
uklęknąć w ciszę
u jej zmarzniętych stóp

już noc u mnie - niemal tylko ja
więc podaj mi rękę
niech będzie krajobrazem
w pociągach bez widoku
biegnących ciemną rzeką
na perony naszych łez

(2018)

28 887 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • marka

    30 August 2018, 20:22

    NIe wiem jak dla Innych, ale dla mnie świetny utwór.

  • Vergil

    30 August 2018, 18:01

    Ty to potrafisz...
    Świetny wiersz.
    Idę dalej poczytać - widzę, że się rozpisałeś.
    Pozdrawiam.