Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pytanie

A gdyby tak cofnął się czas
I można by zacząć od nowa
Czy inny byłby nasz świat?
Jaka byłaby nasza rozmowa?
A może wcale nie byłoby „nas”,
Bo wcale byśmy się nie spotkali.
Wciąż dzieliłby nas ciemny las
I żylibyśmy sobie w oddali…
Nie wiem czy dobry to los,
Co nasz drogi skrzyżował.
I nie wiem, czemu ten głos
Tak głośno ciebie przywołał.
Każdego nowego dnia
Zadaję sobie pytanie;
Skąd ty wiedziałeś, że ja?
I czy czekałeś tam na mnie?
A gdyby tak inny ktoś
Tą drogą do ciebie przechodził?
Czy tamtą wskazałby los
I twoją miłością nagrodził?
Wiem, przecież, że każdy z nas
Ma swoją życiową drogę,
Lecz kto powiedział, że jakiś czas
Pobłądzić sobie nie mogę?
I kto wie, w którą iść z dróg,
Gdy zjawia się skrzyżowanie?
Znasz kogoś, kto dziś bez trwóg
Odpowie na to pytanie?

/Joanna/

63 521 wyświetleń
347 tekstów
60 obserwujących
  • Nutka67

    16 March 2011, 08:23

    Dziękuję Marko.
    Pozdrawiam.

  • marka

    15 March 2011, 15:29

    Pięknie Joasiu...
    A podsumowanie...torpeda!

  • Nutka67

    14 March 2011, 20:55

    Tak Aniu, pisząc ten wiersz wiedziałam o tym, ale nikt nie uniknie stawiania sobie takich pytań, prawda?
    Dziękuję, że zajrzałaś i pozdrawiam serdecznie.

  • 14 March 2011, 14:15

    ...choćby i milion głów szukało odpowiedzi
    nie znajdą, każdego los na innym wozie siedzi...