Menu
Gildia Pióra na Patronite

współczesność

a gdyby dziś dziewica Maryja
powiła syna samą Boga do ludzi miłością
królowie ulic podarowaliby mu
broń naładowaną jakoby mirrą

i gdyby nie chciał zabijać w imię Ojca swego
a czynił cuda i głosił orędzie
ludzkość niewierna bardziej niż Tomasz
nazwałaby go szaleńcem

i gdyby tak przybić Jezusa do krzyża
- za mała liczba ofiar, by zainteresować media
więc wisiałby tam aż przysypałby go śnieg
umarłby dopiero z zimna

Spotkanie Młodych Poetów Krakowa 2009, nagroda I stopnia, almanach, nazwisko w artykule w Dzienniku Polskim (albo w Wyborczej, nie pamiętam)

4988 wyświetleń
87 tekstów
3 obserwujących
  • marka

    20 October 2011, 20:48

    Oczywiście świetny.

  • marka

    20 October 2011, 20:48

    Ludzie się nie zmieniają, zmienia się tylko otoczenie i poglądy.